maandag, mei 20, 2024

IMF vindt compleet cryptoverbod niet wenselijk: heeft geen enkele zin

Must Read

Overheden hebben hun zorgen geuit over de snelle groei van de crypto-industrie. De problemen van FTX hebben geleid tot wijdverspreide angst, waarbij sommige regeringen zelfs een verbod op cryptocurrencies hebben ingevoerd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB) zijn echter van mening dat dergelijke verboden niet raadzaam zijn.

Het IMF en de FSB wijzen gezamenlijk op de risico’s van cryptocurrency voor de macro-economie en het financiële systeem. Ze erkennen de overlap in hun standpunten en er worden geen nieuwe perspectieven gepresenteerd. Eerder sloot het IMF een volledig verbod op cryptocurrency niet uit, maar nu zijn beide instellingen het erover eens dat zo’n verbod niet wenselijk is. Ze stellen dat het de ontwikkeling van de industrie zou belemmeren en op de lange termijn een groter risico zou vormen voor de economie zonder goede regulering.

Strengere regulatie is wel wenselijk

Strikte regulering van cryptocurrencies wordt van groot belang geacht door internationale beleidsmakers. Zij stellen dat het ontbreken van regulering kan leiden tot verschillende problemen zoals handel met voorkennis, fraude, wash trading, marktmanipulatie en belangenconflicten.Voorbeelden van deze praktijken zijn de afgelopen jaren waargenomen. Gary Gensler, de directeur van de SEC, vindt bijvoorbeeld dat cryptobeurzen hun verschillende bedrijfsonderdelen moeten opsplitsen in meerdere bedrijven om het risico van wash trading te beperken. Om deze zorg weg te nemen benadrukken het IMF en de FSB de noodzaak van strenge identificatie-eisen en anti-witwasmaatregelen.

Bovendien worden stablecoins in het rapport 107 keer specifiek genoemd. In 2022 en 2023 verloren verschillende stablecoins hun verbinding met hun onderliggende activa, wat resulteerde in aanzienlijke schade voor de bredere cryptomarkt. Beide instellingen stellen dat dergelijke voorvallen in de toekomst moeten worden voorkomen. Strengere regulering van stablecoins is vooral gewenst door veel G20-landen die geen deel uitmaken van de G7. Deze landen, vaak opkomende economieën, worden kwetsbaarder als de stablecoin-industrie zich blijft uitbreiden zonder adequate regelgeving.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img