donderdag, februari 22, 2024

FinTech interesse scherp afgenomen ten opzichte van een jaar geleden

Must Read

Volgens het rapport “State of European FinTech” van Finch Capital hebben Europese financiële technologiebedrijven in de eerste helft van 2023 een aanzienlijke daling van de investeringen meegemaakt, met een daling tot 70%. De crypto- en blockchainsector kwam echter naar voren als de nieuwe leider in Europese investeringen.

De studie voerde een diepgaande beoordeling uit van de algehele gezondheid van de Europese FinTech-sector, evenals uitgebreid onderzoek naar opkomende trends en ontwikkelingen binnen de sector. Het onderzocht ook de kansen die naar verwachting in deze sector zullen ontstaan.

Scherpe daling ten opzichte van vorig jaar

In de eerste helft van 2023 zag de Europese fintech sector een scherpe daling in investeringen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het geïnvesteerde bedrag daalde met 70%, van €15,3 miljard naar €4,6 miljard. Radboud Vlaar, Managing Partner bij Finch Capital, legde uit dat deze daling een gevolg is van de toegenomen investeringsdiscipline in publieke en private markten, wat leidt tot minder financiering, ontslagen, minder IPO’s, een focus op kwaliteit en een grotere nadruk op kapitaalefficiëntie.

Vlaar zei ook dat dit weliswaar een uitdaging kan zijn voor de komende 12 maanden, maar dat het uiteindelijk zal bijdragen aan een gezonder en duurzamer ecosysteem voor startups, werving en investeerders.

Crypto doet het nog wel heel goed

Cryptobedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Frankrijk doen het goed en hebben een aanzienlijk deel van de nieuwe investeringen ontvangen. In Nederland waren cryptobedrijven goed voor 35% van alle nieuwe deals in de fintechsector. Met name Fourthline en NomuPay in Nederland en Ierland hebben veerkracht getoond met opmerkelijke deals.

Frankrijk en Duitsland hebben ook goed gepresteerd in deze sector. Ondanks een aanvankelijke daling van de investeringen begin 2023, zien bepaalde cryptobedrijven nog steeds aanzienlijke winsten. CoinShares bijvoorbeeld, een in Europa gevestigde beheerder van digitale activa, rapporteerde een totale omzet van £20,3 miljoen (ongeveer €26 miljoen) in het tweede kwartaal van 2023, een stijging van 33% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img