zondag, mei 19, 2024

China gaat concurrentie cryptomarkt met Verenigde Staten aan!

Must Read

China en de Verenigde Staten hebben een langdurige vete, waarbij de spanningen recentelijk zijn geëscaleerd door extra Amerikaanse importheffingen en nauwere samenwerking tussen China en Rusland. China’s doel om een financieel systeem op te zetten dat onafhankelijk is van de VS heeft geleid tot een sterke focus op blockchaintechnologie.

Deze technologie zou een nieuw betalingssysteem mogelijk maken dat SWIFT en de Amerikaanse dollar volledig omzeilt.Bloomberg meldt groeiende bezorgdheid in Amerika en Europa over de vooruitgang van China in het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. China heeft een nieuw handelsplatform voor vreemde valuta ontwikkeld genaamd mBridge, dat sinds de start in 2017 aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt.

China gaat concurrentie aan met de Verenigde Staten

De valutamarkt, een enorme en invloedrijke markt, wordt nog steeds gedomineerd door de Amerikaanse dollar. Ongeveer de helft van de 32 biljoen dollar die jaarlijks wordt verhandeld, is in dollars, wat voor onrust zorgt in China. China vreest dat de VS hardere sancties kan opleggen, vergelijkbaar met de sancties tegen Rusland.

Om dit te omzeilen wil het mBridge platform de Amerikaanse dollar, het Amerikaanse banksysteem en het SWIFT betalingssysteem omzeilen. In plaats daarvan wordt de digitale yuan van China gepositioneerd als een aantrekkelijk alternatief.

Volgens een Amerikaanse investeringsbank heeft mBridge veel belangstelling van landen. Het belooft de transactiesnelheid voor internationale betalingen drastisch te verlagen van enkele dagen naar slechts enkele seconden. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met de Zwitserse Bank for International Settlements (BIS) en China heeft al samenwerkingsverbanden gesloten met Thailand, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Beperkte invloed crypto’s

Volgens professor Eswar Prasad van de Cornell University is de invloed van de digitale yuan op de handel op dit moment beperkt. Hoewel initiatieven als deze het gebruik van de dollar mogelijk kunnen verminderen, heeft de Chinese yuan nog steeds niet de invloed om echt te concurreren met de Amerikaanse dollar vanwege het lage handelsvolume.Net als de digitale euro is de digitale yuan een Central Bank Digital Currency (CBDC) die wordt uitgegeven op een gecentraliseerde blockchain.

De digitale yuan is echter niet alleen gericht op internationale handel. China loopt al voor op sommige andere landen met de implementatie van deze munt, want ambtenaren worden al betaald in de CBDC. Europa en de VS zijn daarentegen nog bezig met het opstellen van de juiste regelgeving voordat hun centrale banken soortgelijke tokens kunnen uitgeven.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img