zondag, juni 16, 2024

11.000 jaar cel voor Turkse crypto-ondernemer

Must Read

De oprichter van de voormalige Turkse cryptocurrency exchange Thodex, Faruk Özer, heeft een gevangenisstraf van 11,196 jaar gekregen, zo melden lokale media.In april 2021 ging de exchange plotseling dicht, waardoor de 400.000 klanten met lege handen achterbleven. Özer vluchtte naar Albanië, maar werd een jaar later opgepakt en uitgeleverd aan Turkije.

Zijn proces is nu afgerond, wat betekent dat Özer voorlopig in hechtenis blijft.
Naast Özer kregen zijn broer en zus dezelfde straf, samen met een boete van 135 miljoen Turkse lira, wat gelijk staat aan 5 miljoen euro. Daarnaast hebben 16 anderen ook aanzienlijke straffen gekregen.

Aanklagers eisten 40.000 jaar gevangenisstraf

Na Özer’s ontsnapping naar Albanië vaardigde Interpol een “red notice” uit voor zijn arrestatie. Hij werd vervolgens in augustus 2022 aangehouden en teruggestuurd naar Turkije. Bij zijn aankomst werd Özer gearresteerd en kreeg hij meerdere aanklachten, waaronder fraude en witwassen. Aanklagers eisten zelfs een gevangenisstraf van 40.000 jaar. In totaal stal Özer 2 miljard dollar van de 400.000 klanten van Thodex.

Crypto wordt alom omarmd in Turkije, ondanks de overtuiging dat het een grote mislukking was. Het land wordt al lange tijd geteisterd door een ongebreidelde inflatie, waardoor veel Turkse burgers zich tot crypto wenden om hun koopkracht veilig te stellen. De Turkse lira blijft dagelijks in waarde dalen, waardoor crypto een van de weinige beschikbare activa is voor Turken om zich te beschermen tegen de gevolgen.

Turken zijn dol op crypto’s

Een recent onderzoek uitgevoerd door cryptobeurs Kucoin onthulde de ware omvang van de populariteit van crypto in Turkije. De enquête onthulde dat meer dan de helft (52 procent) van alle Turkse particulieren crypto bezit. Kucoin schrijft deze grote populariteit toe aan de escalerende inflatie in het land.

“Onze ontdekkingen, samen met eerdere rapporten, wijzen op een aanzienlijke stijging van het aantal crypto-investeerders in Turkije, wat duidt op een groeiende interesse en acceptatie van crypto als hedge tegen inflatie. Dit is vooral nu relevant, omdat de Turkse lira meer dan 50 procent van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img