dinsdag, april 16, 2024

Waarom laat een Amerikaanse recessie zo lang op zich wachten?

Must Read

De Federal Reserve heeft onlangs de rente verhoogd na een lange periode van bijna-nul rentes. Ondanks deze belangrijke verandering is de economie nog niet in een recessie beland. Een recessie wordt gekenmerkt door een daling van de consumptie, inkomens, productie en een stijging van de werkloosheid.Een hogere werkloosheid leidt meestal tot een lagere consumptie, lagere inkomens en uiteindelijk tot het schrappen van banen.

Tijdens een recessie hebben mensen de neiging om risicovolle activa te verkopen voor fiat geld, wat een negatieve invloed kan hebben op bitcoin. Centrale banken grijpen meestal in door de rente te verlagen om de economie te stimuleren, wat investeringskansen biedt.

Indicatoren tonen geen duidelijk beeld

Om te anticiperen op een recessie moeten beleggers voorlopende indicatoren in de gaten houden, zoals de rentetarieven van de centrale banken, de rentecurves, de vraag op de huizenmarkt en de industriële productie. Op dit moment wijzen veel van deze indicatoren op de mogelijkheid van een recessie, maar die heeft zich nog niet voorgedaan. Dit roept de vraag op waarom de recessie is uitgesteld.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het uitblijven van een recessie tot nu toe. Ten eerste heeft het effect van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank ongeveer 12 maanden nodig om de economie volledig te beïnvloeden. Daarnaast leunt de Amerikaanse economie steeds meer op de dienstensector, die minder gevoelig is voor rentestijgingen dan sectoren als de verwerkende industrie en onroerend goed.

Overheid injectie tijdens Covid-19

Bovendien injecteerde de Amerikaanse overheid kapitaal in de economie tijdens de COVID-19 pandemie, waardoor de consumptie levendig bleef en het effect van de renteverhogingen door de Federal Reserve werd geminimaliseerd. Ongebruikt spaargeld kan ook profiteren van kortlopende Amerikaanse staatsobligaties met een rente van 5 procent, wat een behoorlijk rendement oplevert voor spaarders.

Deze factoren dragen bij aan de veerkracht van de Amerikaanse economie tegen het strenge beleid van de Federal Reserve. Een recessie in de tweede helft van 2023 blijft echter een mogelijkheid, grotendeels afhankelijk van het gedrag van de Amerikaanse consument. Het monitoren van consumptie- en spaarpatronen zal cruciaal zijn bij het beoordelen van de situatie.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img