zondag, mei 19, 2024

Ook Nederland gaat nu akkoord met digitale euro

Must Read

Eind juni introduceerde de Europese Commissie het langverwachte wetsvoorstel voor de digitale euro. Het voorstel wordt momenteel beoordeeld door de nationale regeringen. Vandaag heeft de Nederlandse regering haar steun voor het voorstel uitgesproken.Het demissionaire kabinet heeft in een brief aan de rest van de Tweede Kamer laten weten in te stemmen met de digitale euro.

Net als de Europese Commissie vindt het kabinet dat de digitale euro de enige munt in de Europese Unie moet zijn om het vertrouwen in en het gebruik van de euro te waarborgen. De digitale euro, een Central Bank Digital Currency (CBDC), zal direct worden uitgegeven door de centrale bank. Het kabinet is daarom ook van mening dat de digitale euro breed geaccepteerd moet worden door ondernemers, waarbij uitzonderingen “objectief en afdwingbaar” moeten zijn, zoals in de brief staat. De Europese Commissie verduidelijkt echter dat fysiek contant geld in de vorm van munten en biljetten zal blijven bestaan naast de digitale euro.

Nog steeds veel zorgen over invoering

In het voorgestelde systeem zou de nieuwe versie van de euro beschikbaar worden gesteld door commerciële banken, die consumenten een gratis rekening moeten aanbieden. Dit is een afwijking van het huidige systeem waarbij banken kosten in rekening brengen voor betaalrekeningen, deels als gevolg van de relatief lage rente in de afgelopen jaren.

Zijn zorgen over de digitale euro ongegrond? Het kabinet is van plan om voor 29 augustus in te gaan op parlementaire vragen over de Europese CBDC. Verschillende leden van het Europees Parlement hebben al zorgen geuit over het project, met name over de economische privacy en vrijheid. Sommige politici zien de voordelen van een volledig digitale euro ten opzichte van het huidige financiële systeem niet.

De Europese regering wil bijvoorbeeld “anonieme, offline betalingen” mogelijk maken met de digitale euro, vergelijkbaar met contant geld, om betere privacy te garanderen. Transacties zouden bevestigd kunnen worden zonder dat er een internetverbinding nodig is als je twee telefoons gebruikt om een betaling te doen.

Daarnaast zal de digitale munt volgens het voorstel niet programmeerbaar zijn. Dit betekent dat smart contracts niet van toepassing zullen zijn op de munt. Bijgevolg zou de centrale bank geen controle hebben over het bepalen van het toegestane gebruik van de digitale euro.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img