dinsdag, oktober 3, 2023

Inflatie naar 3% in de afgelopen maand augustus

Must Read

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de meest recente inflatiecijfers voor ons land vrijgegeven. In augustus daalde de inflatie op jaarbasis naar 3 procent, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 4,6 procent van de maand ervoor. Bij nadere analyse blijkt echter dat de situatie niet zo positief is als ze lijkt.

De consumentenprijsindex (CPI) die het CBS elke maand publiceert, wordt gebruikt als een belangrijke indicator om de inflatie te volgen. Het meet de gemiddelde prijsverandering van goederen en diensten die consumenten in een bepaalde periode kopen. De inflatie van 3 procent geeft aan dat consumentengoederen en -diensten in augustus gemiddeld 3 procent duurder waren dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het CBS geeft ook een inflatiecijfer exclusief de prijzen van energie en motorbrandstoffen. Bij deze meting blijft de geldontwaarding hoger. In juli was de inflatie op jaarbasis exclusief energie en motorbrandstoffen 6,8 procent, wat daalde naar 6,4 procent in augustus.

Amerikaanse inflatiecijfers komen er ook aan

De daling van de totale inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de prijsontwikkelingen van energie, waaronder gas, elektriciteit en stadsverwarming. In de tweede helft van 2022 was er een aanzienlijke stijging van de energieprijzen, waardoor de inflatie in die periode hoog was. Gelukkig zijn de energieprijzen nu gedaald, wat leidt tot een lagere algehele inflatie.

Tot slot meldt het CBS dat de prijzen in augustus met 0,4 procent zijn gestegen ten opzichte van juli. Morgen komen er nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. In juli bedroeg de inflatie op jaarbasis 3,2 procent, iets hoger dan de 3 procent in juni. Verwacht wordt dat de Amerikaanse CPI voor augustus verder zal stijgen tot 3,6 procent. De bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers om 14:30 uur kan leiden tot volatiliteit in de prijs van bitcoin (BTC).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin stijgt ruim $1000,- in slechts drie minuten tijd

Bitcoin (BTC) maakte vannacht een aanzienlijke stijging door van enkele procenten in slechts een paar minuten. De prijs passeerde...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img