dinsdag, april 16, 2024

Het blijft de hamvraag: wanneer begint de recessie?

Must Read

De Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen 17 maanden de rente agressief verhoogd om de inflatiedoelstelling van 2 procent te halen. Economen hadden een recessie verwacht, maar die heeft zich nog niet voorgedaan. Een betrouwbare indicator suggereert nu echter dat dit zou kunnen veranderen.

De vraag blijft: wanneer begint de recessie? Als we breder kijken, met name naar de Amerikaanse economie, lijkt een recessie niet aanstaande. Ondanks de renteverhogingen van de Federal Reserve gaat de economie gestaag vooruit. Toch is er één indicator, bekend als de omgekeerde rentecurve, die al sinds oktober 2022 de waarschijnlijkheid van een recessie aangeeft. Deze indicator heeft elke recessie sinds 1955 met succes voorspeld. De omgekeerde rentecurve verwijst naar een situatie waarin de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan de rente op langlopende obligaties.

In de bijgevoegde grafiek zien we een verschil van 1,22 procent tussen 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties en 3-maands obligaties. Bij nadere bestudering zien we een lichte recente verkleining van dit verschil, aangegeven door de lichte stijging van de groene lijn.Dit fenomeen wordt een “terugkeer naar het normale niveau” van de rentecurve genoemd.

Het is opvallend dat recessies in het verleden (aangegeven door grijze gebieden) samenvielen met een groene lijn die de nul passeerde. Om het begin van een recessie te herkennen, is het dus essentieel om de Amerikaanse rente nauwlettend in de gaten te houden. Wees gerust, deze monitoring wordt zorgvuldig uitgevoerd op CI’s Premium Discord platform.

Wat gaat de Bitcoin doen?

Het mogelijke einde van de omgekeerde rentecurve over een paar maanden zou gevolgen kunnen hebben voor de koers van de bitcoin. Historisch gezien is een recessie niet gunstig voor de koers van bitcoin en dat zien we momenteel terug in de prijsactie. Ondanks positief nieuws heeft bitcoin moeite om zijn bullish momentum terug te winnen, wat kan worden toegeschreven aan deze macro-economische ontwikkeling.

Nu beleggers een rente van 5 procent kunnen verdienen op Amerikaanse staatsobligaties, dreigt het risico van een recessie voor bitcoin en andere risicovolle activa. Het is dan ook niet verrassend dat bitcoin een uitdagende periode doormaakt.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img