maandag, juli 15, 2024

Een omgekeerde rentecurve, wat betekent dat in de praktijk?

Must Read

De Amerikaanse rente werd door de Federal Reserve op een agressieve manier verhoogd om de inflatie te bestrijden. Als gevolg hiervan wordt de huidige situatie gekenmerkt door een omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties hoger is dan de rente op langlopende staatsobligaties.

Er is sprake van een omgekeerde rentecurve als de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar lager wordt dan die op obligaties met een looptijd van 2 jaar. Dit is ongebruikelijk, want normaal gesproken zou de rente hoger moeten zijn naarmate je langer op je geld moet wachten met een 10-jarige obligatie. Dit komt omdat er meer risico is en mogelijk gemiste investeringskansen.

Geen  indicatie van aankomende recessie

Normaal gesproken keert de rentecurve om als er economische problemen zijn, zoals hoge inflatie. Wanneer dit gebeurt, verhoogt de Federal Reserve de rente om inflatie tegen te gaan. Soms houdt de Federal Reserve de rente te lang hoog, waardoor de economie meer vertraagt dan verwacht.

Een omgekeerde rentecurve hoeft niet te betekenen dat er een recessie aankomt, maar geeft wel inzicht in het toekomstige beleid van de Federal Reserve. De Federal Reserve bepaalt de Fed Funds Rate, de rente waartegen banken op zeer korte termijn kunnen lenen. De Federal Reserve heeft meer controle over de korte rente, maar heeft minder invloed op de rente van 2- en 10-jarige staatsobligaties. Het rendement op 2-jaars staatsobligaties geeft eigenlijk de gemiddelde rente weer die de markt de komende 2 jaar verwacht van de Federal Reserve.

Hoe verhoudt dit zich tot de Bitcoin?

De huidige rente voor 2-jarige Amerikaanse staatsobligaties staat op ongeveer 4,75 procent, wat aangeeft dat de markt verwacht dat de Fed Funds Rate (Amerikaanse rente) de komende twee jaar op dit niveau zal blijven. Op dezelfde manier staat het rendement voor 10-jarige staatsobligaties momenteel op 3,85 procent.Deze voorspelling van de markt weerspiegelt ook de verwachtingen over de inflatie, omdat de Federal Reserve normaal gesproken de rente alleen verlaagt als de inflatie afneemt. De enige andere reden om de rente te verlagen zou een reactie zijn op een recessie.

Daarom duidt een omgekeerde rentecurve niet noodzakelijkerwijs op een naderende recessie, maar eerder op een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve in de toekomst. Het is echter belangrijk op te merken dat een vertragende economie, in combinatie met een strak monetair beleid van de Federal Reserve, mogelijk kan leiden tot een recessie.

Een omgekeerde rentecurve betekent dus niet dat je alle bitcoin onmiddellijk moet verkopen omdat er een recessie op komst is. In plaats daarvan dient het als een signaal om een iets defensievere beleggingsaanpak te overwegen. Uiteindelijk is het cruciaal om te onthouden dat financiële markten inherent onzeker zijn.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img