maandag, juli 15, 2024

Amerikaanse dollar omhoog: hoe slecht is dat voor de Bitcoin?

Must Read

De Amerikaanse dollar heeft de hoogste koers in meer dan 30 dagen bereikt, terwijl zorgen over de Chinese en Japanse economieën beleggers zorgen baren. In reactie hierop verlaagde de Chinese centrale bank onverwacht de rente om de worstelende economie te ondersteunen, waardoor de Japanse yen daalde naar de laagste koers sinds november.

Er lijkt een lichte trend te zijn van investeerders die verschuiven naar de Amerikaanse dollar, mogelijk door zorgen over de Chinese economie. De grootste vastgoedontwikkelaar in China, Country Garden, loopt mogelijk het risico om in gebreke te blijven met zijn schuld, iets wat nog nooit eerder is gebeurd.

Rente staatsobligaties

Ondertussen zet de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties, in combinatie met de zwakke Chinese economie, de aandelenkoersen onder druk. Deze situatie is gunstig voor de Amerikaanse dollar, omdat de Chinese autoriteiten hun economie moeten stimuleren.

De Japanse yen vertoont ook zwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds het begin van 2023 heeft de yen al 10 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Tot nu toe heeft de Japanse centrale bank hier nog niet op gereageerd, maar dat zou kunnen veranderen zodra de koers de 145 yen nadert.

Sterke dollar is doorgaans geen goed nieuws

Een sterke dollar is over het algemeen ongunstig voor de wisselkoers van bitcoin, omdat de prestaties van bitcoin voornamelijk worden gemeten in Amerikaanse dollars. Als de Amerikaanse dollar sterker wordt, heeft dat de neiging om de bitcoin te laten dalen of in moeilijkheden te brengen.De recente renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank dragen bij aan de stijgende waarde van de dollar en de strijd van risicovolle activa zoals bitcoin. Dit komt omdat beleggers nu 5 procent rente kunnen verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.

Deze situatie zet de markten op meerdere manieren onder druk. Daarnaast is er nog steeds een relatief grote kans op een recessie tegen het einde van 2023 of begin 2024. In zo’n periode moeten individuen mogelijk hun risicovolle activa verkopen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Als gevolg daarvan verkopen ze deze risicovolle activa in ruil voor Amerikaanse dollars.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img