maandag, juli 15, 2024

Nederland in recessie: wat betekent dat voor de Bitcoin?

Must Read

Nederland bevindt zich nu officieel in een economische recessie, omdat de economie van het land al twee kwartalen op rij krimpt, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor financiële markten, waaronder de cryptomarkt. De Nederlandse economie is met 0,3% gekrompen en staat al vier kwartalen stil, met een krimp van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van 0,3% sinds het tweede kwartaal van 2022.

Het is allemaal minder erger dan het lijkt

Bij het woord recessie denken we vaak aan de kredietcrisis van 2008 of de huidige coronapandemie. De huidige situatie is echter niet zo ernstig. In feite is er nog steeds een tekort aan werknemers op de arbeidsmarkt. Hoewel er een lichte daling is in het aantal vacatures, is er ook een daling in het aantal werklozen. Over het geheel genomen is er weinig veranderd.De situatie in andere landen is heel anders. In de Verenigde Staten, Frankrijk en België is het BBP met respectievelijk 0,6%, 0,5% en 0,2% gegroeid. De eurozone als geheel heeft een groei van 0,0% weten vast te houden, maar Nederland doet het in vergelijking slechter.

Toch laat de Nederlandse economie, in vergelijking met de meeste Europese landen, sinds eind 2019 een snellere groei zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemt de situatie een “milde kou.” Dit is ook te zien aan de toename van de investeringen binnen Nederland, die met 1,3% groeiden ten opzichte van het vorige kwartaal.

Wat heeft dit te betekenen voor de Bitcoin

De impact van een recessie op bitcoin kan groot zijn. In tijden van economische onzekerheid hebben mensen de neiging om de cryptocurrency markt als risicovol te zien en kunnen ze ervoor kiezen om hun bitcoin uit voorzorg te verkopen. Dit komt omdat wanneer individuen minder uitgeven, ze over het algemeen minder bereid zijn om te investeren in activa die als risicovol worden beschouwd.Het is echter belangrijk om op te merken dat de huidige economische groei in andere landen suggereert dat er misschien niet direct reden tot zorg is.

Bovendien is de directe invloed van ons kleine land op de wereldmarkten misschien minimaal. Toch zijn er aanwijzingen uit de hele wereld dat de economie begint te vertragen, waardoor economen de kans op een recessie in de VS binnen de komende 12 maanden op 60% schatten. Een van de belangrijkste factoren die hieraan bijdraagt is de afname van het spaargeld onder Amerikanen, waardoor ze moeten bezuinigen op hun uitgaven.

Als we kijken naar historische trends, zou het een positief effect kunnen hebben op de cryptomarkt als centrale banken besluiten om de geldhoeveelheid te verhogen om een diepere recessie te voorkomen. Bovendien kunnen eventuele problemen die zich voordoen in de bankensector investeerders ook richting de cryptomarkt drijven als alternatief.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img