zondag, mei 19, 2024

Angst voor recessive onder beleggers minimaal

Must Read

De huidige economische situatie doet denken aan de Credit Crunch van 2008, met indicatoren die wijzen op een recessie en de Amerikaanse consument die te maken heeft met financiële druk. Deze macro-update analyseert deze indicatoren en hun mogelijke invloed op de bitcoinprijs.De zorgen over een recessie zijn momenteel laag, ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve. Veel mensen lijken te zijn vergeten dat de economie de afgelopen tien jaar heeft vertrouwd op rentetarieven van bijna nul.

De aandelenmarkten hebben voortdurend nieuwe hoogtepunten bereikt, bitcoin heeft in 2023 een aanzienlijke groei doorgemaakt en de huizenprijzen blijven relatief hoog. Volgens het maandelijkse onderzoek van Bloomberg schatten economen de kans op een recessie in de Verenigde Staten binnen de komende 12 maanden op 60 procent.

Interessant genoeg lag het percentage van een potentiële recessie begin 2008 tijdens de Kredietcrisis ook op 60 procent. Dit laat zien dat zelfs experts er soms naast kunnen zitten. Volgens Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, schat zijn bank momenteel de kans op een recessie binnen de komende 12 maanden op 20 procent.Het zou gunstig zijn voor de prijs van Bitcoin als we een recessie kunnen vermijden, maar het is cruciaal om realistisch te blijven. Daarom zullen we enkele belangrijke indicatoren onderzoeken die op dit moment wijzen op een mogelijke recessie. Laten we beginnen met het beoordelen van de staat van de Amerikaanse economie.

Indicatoren en data combineren

Om een goed inzicht te krijgen in de gezondheid van de Amerikaanse economie is het raadzaam om de Leading Economic Indicator (LEI) Index van de Conference Board te raadplegen. Deze index combineert drie financiële indicatoren en zeven macro-economische indicatoren om de toestand van de Amerikaanse economie te voorspellen. In juni noteerde de LEI Index een daling van 7,8 procent ten opzichte van juni 2022. Deze negatieve percentages werden eerder alleen waargenomen tijdens recessies in de Verenigde Staten.

Op basis van de correlatie tussen de LEI (blauwe lijn) en het reële bruto binnenlands product (bbp, grijze lijn) suggereert de grafiek een recessie tegen het einde van 2023. Een andere belangrijke en naar mijn mening onderschatte indicator voor recessies is het spaargedrag van Amerikaanse consumenten. Omdat de Amerikaanse economie sterk afhankelijk is van de dienstensector, is deze sterk afhankelijk van het spaargedrag van Amerikaanse consumenten.

Op dit moment zien we een snelle uitputting van het spaargeld van de Amerikaanse consument (weergegeven door de witte lijn) en een terugkerende trend van economische achteruitgang in het verleden (weergegeven door de oranje vierkanten). De laatst beschikbare gegevens van Q1 2023 laten zien dat het spaargeld van de Amerikaanse consument een historisch dieptepunt heeft bereikt sinds de kredietcrisis van 2008.Het is zeer waarschijnlijk dat de Amerikaanse tech aandelenmarkt, met name de Nasdaq 100, als eerste negatieve gevolgen zal ondervinden. Dit komt omdat investeringen in IT-apparatuur, software en onderzoek en ontwikkeling (weergegeven door de blauwe lijn in de grafiek) momenteel 50 procent uitmaken van de totale investeringen in de Verenigde Staten.

Wat betekent dit voor de koers van de Bitcoin?

De sterke stijging van de investeringen in de IT-sector heeft ervoor gezorgd dat de winsten aanzienlijk zijn gedaald. In het geval van de Nasdaq 100 is de winst met 24 procent gedaald ten opzichte van de piek van vorig jaar. Het zijn echter de prominente techbedrijven die op dit moment de markt overeind houden en een positiever vooruitzicht creëren voor het gemiddelde Nasdaq-bedrijf. Integendeel, als we kijken naar de mediaan, dan zien we dat de winsten van de bedrijven met 41 procent zijn gedaald ten opzichte van de piek.

Gezien de exorbitante aandelenkoersen en het wijdverbreide optimisme over een nieuwe bullmarkt, kan de combinatie van toenemende investeringen en dalende winsten het perfecte recept zijn voor een neergang in de sector. Het roept de vraag op of de Nasdaq 100 in de VS mogelijk de algehele economische neergang kan aanvoeren.

In het licht van deze omstandigheden kun je je afvragen hoe deze situatie de wisselkoers van Bitcoin zal beïnvloeden.

Bitcoin blijft op en neer gaan rond de $30.000

De bitcoinprijs worstelt al een tijdje om $30.000 te bereiken, wat beïnvloed kan zijn door de huidige macro-economische situatie. Het jaar 2023 is goed van start gegaan, maar het is raadzaam om voorzichtig te blijven.Het is de moeite waard om op te merken dat de Federal Reserve de afgelopen 16 maanden een agressieve rentecampagne heeft gevoerd.

Ondanks positief nieuws zoals de introductie van BlackRock ETF en de betrokkenheid van MicroStrategy, hebben de stieren moeite om momentum te winnen. Dit zou een belangrijke factor kunnen zijn om rekening mee te houden bij het bepalen van de verwachtingen voor de bitcoinprijs in de rest van 2023.

De vooruitzichten voor bitcoin in 2024 lijken echter veelbelovender, vooral met de mogelijke goedkeuring van BlackRock’s Spot Bitcoin ETF en de aanstaande halvering van de Bitcoin in april 2024.

- Advertisement -spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -spot_img
Latest News

Bitcoin zakt weer wat terug na explosieve week

Bitcoin (BTC) maakt momenteel een licht dalende trend door na de aanzienlijke stijging eerder deze week. De prijs piekte...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img